Burn out

Burn-out wordt gedefinieerd als een syndroom van emotionele uitputting, depersonalisatie en verminderde persoonlijke prestaties die optreedt bij mensen die beroepsmatig langdurige overbelasting ervaren. Het is een reactie op chronische stress en een gevoel van overweldiging en isolatie. Symptomen kunnen zijn vermoeidheid, cynisme, gevoel van machteloosheid, verminderde effectiviteit op het werk en verminderde motivatie.

Wat is een Burn out?

Een burn-out is een psychologische aandoening waarbij iemand lange tijd overbelast en uitgeput is door werk of andere stressvolle situaties. Typische symptomen zijn onder meer vermoeidheid, prikkelbaarheid, gevoelens van onzekerheid, verminderde prestaties en een negatieve houding ten opzichte van het werk. Burn-out kan een langdurig herstelproces vereisen en kan leiden tot verzuim op het werk en zelfs langdurige afwezigheid. Het is belangrijk om tijdig hulp en ondersteuning te zoeken om burn-out te voorkomen of te behandelen.

Symptomen van een burn out

  1. Fysieke uitputting - Constante vermoeidheid, slaapproblemen en/of verminderde eetlust.
  2. Emotionele uitputting - Gevoelens van leegte, hopeloosheid, cynisme en onvermogen om te genieten van activiteiten.
  3. Verminderde prestaties - Moeite met concentreren, vermindering van productiviteit, zelfs bij dagelijkse taken.
  4. Verminderd zelfvertrouwen - Verminderd zelfvertrouwen, schaamtegevoelens en een gevoel van falen.
  5. Verminderde sociale contacten - Terugtrekken uit sociale situaties, moeite om contact te maken met anderen.
  6. Verhoogde symptomen van angst of depressie - Ongunstige gevoelens, gevoelens van machteloosheid en symptomen van angst of depressie.

Deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben. Advies is om eerst de huisarts raad te plegen.

Burn out voorkomen

Hoe voorkom je een Burn out?

  1. Zorg voor voldoende ontspanning en rust: Plan dagelijks voldoende rustmomenten in en neem ook regelmatig vrije dagen.

  2. Creëer een goede werk-privébalans: Het is belangrijk om werk en privé in balans te houden. Zorg ervoor dat je genoeg tijd en energie hebt voor beide.

  3. Neem voldoende pauzes: Neem genoeg pauzes tussen het werken door en zorg er ook voor dat deze pauzes echt ontspannend zijn.

  4. Wees realistisch in het plannen van taken: Maak realistische to-do lijsten en plan je werkzaamheden goed in.

  5. Durf nee te zeggen: Durf nee te zeggen tegen taken die je teveel belasten en vraag om hulp als dat nodig is.

  6. Blijf bewegen: Zorg ervoor dat je voldoende beweegt en gezond eet. Dit draagt bij aan een goede gezondheid en helpt tegen stress.

  7. Praat erover: Wanneer je merkt dat je last hebt van stress, praat er dan over met je leidinggevende, een vriend of een professional.

Onthoud dat het voorkomen van een burn-out een individueel proces is en dat niet alle tips voor iedereen gelden. Neem de tijd om te ontdekken wat jou helpt om in balans te blijven en pas dit toe in je dagelijkse leven. Doe het eventueel samen met je naasten of een professional.

10 tips bij een Burn out

Als je een burn-out hebt, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen om je gezondheid en welzijn te herstellen. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen:

  1. Herken de symptomen van een burn-out: vermoeidheid, emotionele uitputting, cynisme, afstand nemen van werk en negatieve gevoelens.
  2. Zoek hulp bij een professional, zoals een coach, therapeut of psycholoog.
  3. Plan voldoende rustmomenten en bouw pauzes in op het werk. Neem de tijd om te ontspannen en te herstellen.
  4. Zorg voor een gezonde levensstijl. Eet gezond, beweeg regelmatig en slaap voldoende.
  5. Stel realistische doelen en prioriteiten. Verdeel taken in kleine stukjes en maak een duidelijke planning.
  6. Maak tijd voor activiteiten die je leuk vindt, zoals sporten, lezen, muziek luisteren of creatief bezig zijn.
  7. Praat over je gevoelens en gedachten met vrienden, familie of een professional.
  8. Leer om nee te zeggen tegen taken en verantwoordelijkheden die te veel van je vragen.
  9. Voorkom sociale isolatie en blijf in contact met mensen die belangrijk voor je zijn.
  10. Pas op voor terugval en blijf werken aan je herstel. Houd een dagboek bij om je gevoelens en vooruitgang bij te houden.

 

Het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om te herstellen en niet te snel weer terug te keren naar je oude routine. Een burn-out kan hardnekkig zijn en vereist geduld en toewijding om volledig te herstellen.

Behandeling

Belangrijk voor de behandeling van Burn out

Er moet rekening worden gehouden met het feit dat burn-out een aandoening is die medische aandacht vereist. Het zoeken van professionele medische hulp wordt sterk aangeraden en kan deel uitmaken van een geïntegreerde behandelingsbenadering. Daarnaast kan een coach of therapeut je ondersteuning op vele gebieden. 

Wat kan Praktijk Libra betekenen bij een burn out

Praktijk Libra kan helpen bij het verminderen van stressniveaus en het herstellen van energie en levenslust. Hier zijn enkele manieren waarop dit gedaan kan worden:

  1. Diepe ontspanningstechnieken: Hypnotherapie kan worden gebruikt om diepe ontspanning te bevorderen en het lichaam te helpen herstellen van de effecten van stress.

  2. Identificatie van belemmerende overtuigingen: Praktijk Libra kan helpen bij het identificeren en veranderen van de negatieve overtuigingen die bijdragen aan de burn-out van een persoon.

  3. Beheren van grenzen: Praktijk Libra kan helpen bij het leren van vaardigheden voor het stellen van grenzen en het beheren van tijd om te voorkomen dat de stress van het werk persoonlijke problemen veroorzaakt.

  4. Beheersen van stresssituaties: Hypnotherapie kan ook worden gebruikt om betere manieren te vinden om om te gaan met stressvolle situaties en reacties op situaties anders te beheersen.

Herken jij deze klachten bij jezelf?