Ontspanning

Ontspanning kan worden gedefinieerd als een toestand van fysieke en mentale rust en vermindering van spanning en stress. Het kan worden bereikt door verschillende activiteiten, waaronder fysieke oefeningen, meditatie, ademhalingstechnieken en recreatieve activiteiten zoals lezen, tv kijken of een hobby uitoefenen. Het doel van ontspanning is om het lichaam en de geest te helpen herstellen en op te laden, wat de algehele gezondheid en het welzijn kan verbeteren. Ontspanning kan ook helpen bij het verminderen van angst, depressie en andere geestelijke gezondheidsproblemen.

Waarom is ontspannen belangrijk

Ontspannen kan helpen bij het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Dit kan leiden tot een verlaagd risico op gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen en beroertes. Ontspanning kan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, het verminderen van angst en depressie en het verhogen van de algemene gezondheid en welzijn. Door regelmatig te ontspannen en te rusten, kunnen we ons lichaam helpen om te herstellen en zich te vernieuwen, wat essentieel is voor onze fysieke en mentale gezondheid.

6 voordelen van ontspanning

 1. Vermindering van stress: Ontspanning helpt om de stress te verminderen en ons lichaam en geest te kalmeren.

 2. Verbetering van de gezondheid: Ontspanning kan een positief effect hebben op de bloeddruk, het verminderen van hoofdpijn en het verbeteren van de ademhaling.

 3. Verbetering van de slaap: Ontspannen is een geweldige manier om de slaapkwaliteit te verbeteren.

 4. Verhoogde productiviteit: Wanneer ons lichaam en geest ontspannen zijn, kunnen we ons beter concentreren en onze productiviteit verbeteren.

 5. Verbetering van de relaties: Door ontspanning kunnen we beter omgaan met onze emoties en onze relaties verbeteren.

 6. Positieve dagelijkse routine: Door ontspanning op te nemen als een vast onderdeel van onze dagelijkse routine, kunnen we ons algehele welzijn verbeteren.

Risico's bij te weinig ontspanning

Als je te weinig ontspant, loop je het risico op verschillende gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Verhoogd risico op stress gerelateerde aandoeningen - Als je niet ontspant, kan stress zich in je lichaam opbouwen. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder angststoornissen, depressie, paniekaanvallen en slapeloosheid.

 2. Lichamelijke aandoeningen - Als je niet genoeg ontspant, kunnen er fysieke symptomen optreden, zoals vermoeidheid, een verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, maag- en darmproblemen en spierpijn.

 3. Minder productiviteit - Als je niet ontspant, kan het moeilijker worden om je te concentreren en effectief te werken. Je kunt ook meer fouten maken en minder efficiënt zijn in je taken.

 4. Slechte relaties - Als je niet genoeg ontspant, kun je meer prikkelbaar en kortaf zijn met anderen. Dit kan leiden tot conflicten en problemen in je relaties.

Kortom, het is essentieel om regelmatig voldoende te ontspannen om je fysieke, emotionele en mentale gezondheid te behouden.

7 tips om ontspanning in je dagelijks leven te integreren

 1. Plan ontspanning in je dagelijkse routine: maak bewust tijd voor ontspanning in je dagelijkse agenda. Plan bijvoorbeeld elke dag 10 minuten in om te mediteren of te ontspannen.

 2. Kies ontspannende activiteiten: kies activiteiten die je helpen ontspannen zoals yoga, wandelen in de natuur, lezen of een warm bad nemen. Plan deze activiteiten in je dagelijkse routine.

 3. Schakel digitale apparaten uit: zet je telefoon, tablet of laptop uit en ga in plaats daarvan iets doen wat je helpt te ontspannen.

 4. Maak gebruik van pauzes: maak gebruik van pauzes op je werk om te ontspannen. Ga bijvoorbeeld even naar buiten voor een wandeling of doe wat stretchoefeningen.

 5. Verminder stressvolle activiteiten: verminder activiteiten die veel stress met zich meebrengen, zoals het kijken van het nieuws of sociale media. Als je deze activiteiten wel wilt blijven doen, probeer er dan een limiet aan te stellen.

 6. Creëer een ontspannende omgeving: zorg ervoor dat je huis of werkplek een ontspannen omgeving is. Verwijder rommel en creëer een rustige en comfortabele omgeving.

 7. Praat met anderen: praat met vrienden of familie over wat je dwarszit. Het delen van gevoelens kan helpen om te ontspannen.

Kan ontspanning helpen bij het verminderen van stress?

Ja, ontspanning kan zeker helpen bij het verminderen van stress. Wanneer we gestrest zijn, is ons lichaam in een staat van verhoogde arousal en onze spieren kunnen gespannen zijn. Door ons te ontspannen, kunnen we de spanning in onze spieren verminderen en ons lichaam in een staat van rust brengen. Dit kan ons helpen om ons meer ontspannen en kalm te voelen. Bovendien kan ontspanning ons helpen om onze ademhaling te reguleren en onze hartslag te vertragen, wat ook kan helpen om stress te verminderen. Er zijn veel verschillende ontspanningstechnieken die kunnen helpen bij het verminderen van stress, zoals meditatie, yoga, massage, diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning en meer.

10 voorbeelden van ontspanning

 1. Lezen van een boek
 2. Luisteren naar muziek
 3. Yoga of meditatie
 4. Een wandeling maken in de natuur
 5. Een warm bad nemen
 6. Een massage
 7. Een film of serie kijken
 8. Knutselen of creatieve activiteiten
 9. Koken of bakken
 10. Tijd doorbrengen met vrienden of familie

Ontspanningsoefening

Deze ontspanningsoefening kun je makkelijk zelf uitvoeren; 

 1. Ga zitten op een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
 2. Sluit je ogen.
 3. Adem diep in door je neus en hou de adem drie seconden vast.
 4. Adem rustig uit door je mond en voel hoe je lichaam zich ontspant.
 5. Herhaal deze ademhaling en focus op het ontspannen van je lichaam.

Visualiseer een plek waar je je ontspannen en kalm voelt. Dit kan een rustige plek zijn in de natuur, een strand of een bergtop.

 1. Visualiseer deze plek en neem de tijd om de details te bedenken, zoals de kleuren, de geuren en de geluiden.
 2. Ontspan jezelf op deze plek en adem diep in en uit.
 3. Focus op je gevoel van ontspanning en vrede.
 4. Neem de tijd om op deze plek te blijven en te genieten van de rust.

Open je ogen wanneer je klaar bent. Beweeg je lichaam langzaam en rek jezelf uit. Neem de tijd om te ontspannen en geniet van het gevoel van kalmte dat je hebt gecreëerd.

Moeite met ontspanning?

Heb jij moeite met het vinden van ontspanning? 

Risico's van te weinig/ geen ontspanning

Inclusief gratis oefening